Uludere Köyü Ahi Şeyhi Süleyman Hazretlerinin Anma Günü 15 Eylül 2024 Hilmi Özden ESTÜDAM Müdürü

Etkinlik Tarihi: 04 Ekim 2024 15:09

Eskişehir Bilecik sınırında olan Uludere Köyü (İtburnu) Ahi büyüklerinden Şeyh Edebali ve onun Hocası Şeyh Süleyman Hazretlerine (XIII. yy) ev sahipliği yapmıştır. Edebali kızı Bala Hatunu Osman Gaziye bu köyden gelin çıkarmıştır. Osmanlı Beyliği ile Ahiler arasında güçlü bir bağ oluşturulmuştur. Ahilik geleneği asırlarca Anadolu Topraklarında yaşatılmıştır. Şeyh Süleyman bu topraklarda zaviye sahibi bir Ahi Şeyhidir. Bazı eserlerde onun Şeyh Edebali'nin öğrencisi olduğu ifade ediliyor olsa da bu tasavvuf ve ahilik geleneğine uygun görünmemektedir. Çünkü Ahmet Yesevî Hazretlerinden itibaren yetişen her öğrenci başka bir beldeye gönderilmiştir. Şeyh Edebali Kayseri dolaylarından gelmiş ve daha sonra bu köyde Şeyh Süleyman yanında da yetiştikten sonra Bilecik bölgesine görevlendirilmiştir. Onun zaviyesi ve türbesi oradadır. Şeyh Süleyman Türbesindeki Osmanlı beratları da onun silsilesinin Uludere’de devam ettiğini göstermektedir. Köyün girişindeki beş akıncı mezarından ikisi hatun kişilere aittir. Bu tespit o dönemde ve daha öncesinde Türklerde kadın savaşçıların olduğunu vurgulamaktadır. Köklü bir tarihe sahip Uludere ilk ismi Uç Bölge anlamına gelen İtburnu ile bilinmektedir. Şeyh Süleyman Hazretlerinin Türbesinin tamiri ve arazisinin Tüzel Kişiliğe bağışlanması Çifteler Köy Enstitüsü Mezunu öğretmenlerimizden Uludere köyü evlatlarından/eşrafından Rahmetli Şerafettin Ertürk Bey (Hikmet Ertürk Beyin Babası) tarafından yapılmıştır. Her yıl Uludere halkı Mevlit okutmakta pilav döktürmekte ve Millî bir geleneği yaşatmaktadır.